Rok za izmirenje novčanih obaveza 45 dana

Bez autora
Nov 01 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će do kraja novembra biti donet zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji će predvideti da država svoje obaveze plaća u roku do 45, a privreda do 60 dana.Cilj tog dokumenta je da država bude generator likvidnosti privrede i da se uvede veća finansijska disciplina. Zakon će važiti od 31. marta naredne godine kako bi se država i privreda pripremili za njegovu primenu, ali neće biti primenjivan retroaktivno.

Veća disciplina u poštovanju rokova izmirenja novčanih obavezaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će do kraja novembra biti donet zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji će predvideti da država svoje obaveze plaća u roku do 45, a privreda do 60 dana.

Dinkić je u Privrednoj komori Srbije, gde je održana javna rasprava o nacrtu pomenutog zakona, objasnio da je cilj tog dokumenta da država bude generator likvidnosti privrede i da se uvede veća finansijska disciplina.

Ministar je naveo da će zakon važiti od 31. marta naredne godine kako bi se država i privreda pripremili za njegovu primenu, uz napomenu da neće biti primenjivan retroaktivno.

Izuzetak u zakonu, kako je dodao, biće zdravstvene ustanove i Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji će imati maksimalni rok od 90 dana za plaćanje svojih obaveza.

On je objasnio da će preduzeća moći da izmire obavezu u roku dužem od 60 dana ukoliko ugovore isplatu na rate, ali je u tom slučaju maksimalni rok 90 dana, sa isplatom u dve jednake rate.

Prema njegovim rečima, iz zakona će biti izuzeta i ugovaranja poljoprivrednika za nabavku sadnog materijala, zaštitnih sredstava i đubriva.

Ministar je precizirao da se ograničavanje rokova plaćanja, pre svega, odnosi na trgovinu, gde su najduža kašnjenja u isplatama.

Kazne za nepoštovanje predviđenih rokova su plaćanje kamate na dug, kao i novčane kazne za preduzeća, državne organe i odgovorna lica, naveo je Dinkić.

On je najavio da će Uprava za trezor kontrolisati da li država poštuje rokove plaćanja od 45 dana, i dodao da je u toku izrada informacionog sistema koji će omogućiti tu kontrolu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik